top of page

Diskusija ar EP deputātu kandidātiem, iespējams, liks lauksaimniekiem pārdomāt savas izvēles vēlēšanās

Šā gada 23. maijā norisinājās biedrības “Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” (LOSP) biedru un dalīborganizāciju pārstāvju tikšanās ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu deputātu kandidātiem. Kopumā LOSP iztaujāja divpadsmit EP deputātu kandidātus, saņemot atbildes par nozarei aktuāliem jautājumiem.


LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis: “Šāda veida formāts - atklāta un tieša klātienes diskusija, spēj veidot pamatu lauksaimniekiem lēmuma pieņemšanai, par ko EP vēlēšanās balsot. Protams, ka no deputātu kanditādu puses izskanēja atbildes, kas gan spēja viest cerību, gan arī tādas atbildes, kas lauksaimniekiem varētu pamatīgi likt apdomāties, par ko atdot savu balsi vēlēšanās. Taču tas, ko viennozīmīgi varu teikt - šajā diskusijā paustais liks aizdomāties ne vienam vien lauksaimniekam. Tādēļ, lai arī kāds būtu vēlēšanu rezultāts - mūsu aicinājums visiem, kas tiks ievēlēti, strādāt kopā Latvijas lauksaimniecības un tautsaimniecības interesēs!


Aizvadītajā diskusijā katra politiskā spēka pārstāvjiem tika sniegta iespēja paust savu viedokli, redzējumu un vīziju par sasniedzamajiem mērķiem un veicamajiem darbiem, kā arī viedokli par lauksaimniecības nozari kopumā. Savukārt jautājumu un atbilžu daļā deputātu kandidātiem tika uzdoti jautājumi, kas uztrauc un interesē lauksaimniekus. Diskusiju tematu loks ietvēra jautājumus par izlīdzinātajiem maksājumiem, Eiropas Savienības (ES) zaļo kursu, kā arī ES drošību kopumā. Tāpat lauksaimnieki uzklausīja atbildes par ES nākamo budžetu - lauksaimniecības finansējuma saglabāšanu. Kā viens no būtiskākajiem jautājumiem tika izcelts tieši deputātu kandidātu plāns attiecībā uz darbu Eiroparlamenta komitejās - vai tiek plānots strādāt tieši lauksaimniecības komitejā. Diemžēl ne visi deputātu kandidāti to uzskata par prioritāti, neskatoties uz to, ka lauksaimniecības nozarei tas ir akūti nepieciešams.


Mēs, maigi sakot, nevaram lepoties ar līdzšinējo lauksaimniecības nozares pārstāvību EP. Tas, visticamāk, ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Latvijas lauksaimnieku atbalsts ES ir viens no viszemākajiem visu ES dalībvalstu vidū, turklāt jau ilgus gadus. Tas ir jāmaina - ja nebūs pietiekami koncentrēta darba šajā nozarē Eiropas līmenī, rodas pamatotas šaubas, vai būs iespējams kaut ko mainīt uz labu. Ir laiks to mainīt, un mēs patiesi ceram, ka ievēlētie deputāti uzsāks aktīvu cīņu par taisnīgu un godīgu atbalstu Latvijas lauksaimniecības nozarei,” uzsvēra LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.


Diskusijā tika aizvadītas sarunas arī par monetāro politiku, Dabas atjaunošanas regulu, kopējo lauksaimniecības politiku, sociālo drošību, birokrātisko slogu u.c. tematiem. Plaši tika diskutēts par ES zaļo kursu - diskusijas ietvaros tika uzsvērts, ka zaļais kurss ir jāizmanto kā instruments, nevis jāuztver kā pašmērķis. Tika norādīts, ka nepieciešama zaļā kursa mērķu pārskatīšana, kā arī jāņem vērā, ka zaļais kurss veido ievērojamu finansiālo slogu, kas gulsies uz lauksaimnieku un visas sabiedrības - nodokļu maksātāju, pleciem. 


Tika diskutēts arī par enerģētikas politiku, Industriālo emisiju direktīvu, atjaunojamo un fosilo enerģiju, kā arī par klimatneitralitātes mērķiem, kas realitātē, diemžēl, nemaz nav sasniedzami. Tāpat tika izcelts jautājums par jaunajām ES potenicālajām dalībvalstīm, kā arī Ukrainas tuvošanos ES. Ne mazāk svarīgi temati - kūdras izmantošana un atbalsts tās turpināšanai ES līmenī, pārtikas pašnodrošinājums valstī - arī investīciju palielināšana pārtikas ražošanā un attīstībā, kā arī virkne citu lautsaimniecības nozarei un sabiedrībai kopumā svarīgi jautājumi.


Aicinājumu uz tikšanos ar lauksaimniekiem LOSP šā gada 3. un 10. maijā nosūtīja visām politiskajām partijām, kas atbilstoši publiski pieejamajiem partiju reitingiem pārsniedz 2% atzīmi. Uz tikšanos ar lauksaimniekiem tika aicinātas politiskās partijas un partiju apvienības: "Apvienotais saraksts” (AP), “Jaunā Vienotība” (JV), “Saskaņa” (S), “Nacionālā Apvienība” (NA), “Progresīvie” (P), “Latvija Pirmajā vietā” (LPV), “Latvijas attīstībai” (LA), “Stabilitātei!” (S!), “Suverēnā vara” (SV) un “Zaļo un zemnieku savienība” (ZZS).


Diskusijā ar lauksaimniekiem piedalījās kopumā astoņu partiju EP vēlēšanu deputātu kandidāti: Reinis Pozņaks un Edgars Putra (AS), Sandra Kalniete (JV), Igors Pimenovs (S), Roberts Zīle, Jānis Grasbergs un Kaspars Gerhards (NA), Elīna Pinto (P), Artis Pabriks (LA), Armands Krauze (ZZS), Ļubova Švecova un Uģis Sprincis (SV). Tikšanos ar lauksaimniekiem neapmekēja S! un LPV pārstāvji.




Comments


bottom of page