top of page

Kūdras asociācija aicina uz Lauku dienu ZS "Baltiņi"

Kūdras asociācija: Aicinām visus interesentus uz Lauku dienu ZS “BALTIŅI”, kas notiks projekta Nr.22-00-A01612-000010 „Inovatīvs mikroorganismus saturošs organiskais mēslošanas līdzeklis” ietvaros.

Norises laiks un vieta: 17.10.2024. plkst. 11.00, Skaistkalnes Tautas nams, Kurmenes iela 1, Skaistkalne, un ZS "BALTIŅI".

Pieteikšanās līdz 15.10.2024 pie Valentīnas Dozes, e-pasts: valentina@lcaa.lv, tālrunis: 27032233.

Projekta “Inovatīvs mikroorganismus saturošs organiskais mēslošanas līdzeklis” ietvaros izstrādāts gan birstošas formas, gan granulu veida mēslošanas līdzeklis, kas sastāv no labi sadalījušās kūdras, liellopu, cūku, putnu mēsliem, kam pievienoti speciāli izdalīti mikroorganismi. Tā iedarbība tiek izmēģināta laukaugiem (rezultātus apskatījām lauka dienā augustā MPS “ Vecauce”), ogulājiem (rezultātus apskatījām lauka dienā septembrī SIA “Klasmann-Deilmann Latvia”), kā arī dekoratīvajiem augiem un mežsaimniecības kultūrām - rezultātus apskatīsim 17.oktobra Lauka dienā ZS "Baltiņi".


Projekta mērķis – izveidot produktu, kas veicina ražas pieaugumu mežsaimniecības, laukkopības un dārzkopības kultūrām. Ieviest bezatlikuma tehnoloģijas, samazināt minerālmēslu lietošanu. Izstrādāt produktu, kas ir augiem viegli uzņemamā formā, palielina humusa daudzumu augsnē, atjauno un uzlabo augsnes auglību un uzlabo augsnes fizikālās īpašības. Izmantojot vietējās izejvielas, uzlabot saimniecību ekonomiskos rādītājus. Izstrādāt produktu, kas ļauj samazināt lauksaimniecības ietekmi uz vidi, virszemes un gruntsūdens piesārņojumu ar slāpekli un fosforu saturošiem savienojumiem pēc kūtsmēslu izkliedēšanas ar tradicionāliem paņēmieniem. Racionāli un videi draudzīgi apsaimniekot kūtsmēslus, izvairoties no slāpekļa izskalošanās riska palielināšanās. Atbildīgi apsaimniekot kūdras ieguves vietas, rodot jaunu risinājumu labi sadalījušās kūdras izmantošanai, lai saimnieciski racionāli varētu izmantot visus ieguves vietā pieejamos kūdras resursus. Projekta rezultātā paredzēts izveidot birstošas formas un granulu veida mēslošanas līdzekļus, kas apstrādāti ar aktīvajiem mikroorganismiem. Veikt produkta izmantošanas ekonomiskās efektivitātes novērtējumu uz eksperimentālās izpētes pamata.


Pētījums “Inovatīvs mikroorganismus saturošs organiskais mēslošanas līdzeklis” (Nr. 22-00-A01612-000010) tiek īstenots “Sadarbība”, apakšpasākuma 16.1. “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros. Projekts uzsākts 2022. gada 30. jūnijā un tiks realizēts līdz  2025. gada 30. jūnijam. To atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.


Programma:


Comments


bottom of page