top of page

Lauksaimnieku konferencē Lietuvā aizvadītas diskusijas par nozarares aktualitātēm

Lietuvas Republikas Lauksaimniecības kamera organizēja starptautisku konferenci “Kopējās lauksaimniecības politikas īstenošanas izaicinājumi un perspektīvas jaunajā periodā 2023-2027”, kas notika Birštonā, Lietuvā.


No LOSP piedalījās valdes priekšsēdētājs G.Gūtmanis, LOSP valdes locekles A.Hauka un Dz.Lejniece, kā arī JZK valdes priekšsēdētāja S.Eimane. Konferencē tika aicināti piedalīties lauksaimniecības organizāciju pārstāvji no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Polijas, Čehijas, Slovākijas.


Galvenais diskusiju virziens skāra Eiropas zaļā kursa politiku, jauniešu iesaisti lauksaimniecībā, bioloģisko lauksaimniecību un lauksaimniecības izaicinājumus neskaidrajos ģeopolitiskajos apstākļos.


Konferences dalībniekus uzrunāja Lauksaimniecības komisārs Janusz Woiciechowski. Konferences dalībnieki no Lietuvas, Latvijas un Polijas uzsvēra kopējās lauksaimnieku bažas pārtikas apgādē un valstu spējā pabarot savus iedzīvotājus.


Konferences noslēgumā LOSP un Lietuvas lauksaimniecības kameras vadītāji parakstīja vienošanos par sadarbību lauksaimniecības politikas kopīgā pārstāvībā gan Baltijas līmenī, gan Eiropā. “Eiropas kopējā lauksaimniecības politika jāveido iesaistot lauksaimniekus un viņus pārstāvošās organizācijas. Jau šobrīd aktīvi jāgatavojas nākamajam ES plānošanas periodam, kas sāksies pēc 2027.gada. Un, lai nākotnes Kopējā lauksaimniecības politika būtu lauksaimniekiem saprotama un uz attīstību un ilgtspēju vērsta, nepieciešams analizēt šā brīža politikas kļūdas un nepilnības. Un, protams, jāņem vērā pasaules un Eiropas ģeopolitiskās situācijas skaudrās mācības. Spēja pabarot savus iedzīvotājus ir nacionālās drošības jautājums.”


Tāpat pasākuma norises laikā LOSP valdes loceklei Agitai Haukai pasniegts Lietuvas Republikas Lauksaimniecības kameras apbalvojums par nopelniem lauksaimniecības pašpārvaldē un lauku attīstībā! Sirsnīgi sveicam!






bottom of page