top of page

Norisinājās Eiropas piena padomes konference Lietuvā


Viļņā, Lietuvā, norisināsjās Eiropas Piena padomes (European Milk Board, EMB) sēde, kurā no LOSP piedalījās valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis un valdes loceklis Jānis Miezītis.


Sēdē skatīti jautājumi par EMB stratēģiju, norisinājās EMB prezentēšana ārējiem viesiem - par EMB mērķiem un risinājumiem piena tirgum, par Baltijas valstu nostāju piena nozarē, par politisko situāciju un rīcību katrā valsti, kā arī citi aktuāli temati.


Konferencē dalībnieki apsprieda piena krīzi Eiropā - jau kopš šī gada sākuma dramatiski kritušās svaigpiena iepirkuma cenas, īpaši Latvijā un Lietuvā. Viens no risinājumiem, ko apsprieda EMB dalīborganizācijas, ir - ieviest normatīvu regulējumu Eiropas līmenī, lai noteiktu svaigpiena iepirkuma cenas zemāko slieksni - piena pašizmaksu.


LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis: "Šobrīd situācija piena produkta ķēdē ir negodīga, jo tieši ražotāji cieš zaudējumus, bet pārstrādātāji un tirgotāji gūst peļņu. Piena cenai, ko saņem ražotājs, jāsedz vismaz (!) tā ražošanas izmaksas. Šobrīd šāds regulējums darbojas Spānijā, un statistikas dati rāda, ka piena cena Spānijas zemniekiem ir krietni augstāka."


EMB aicinās politiķus izvērtēt Spānijas pieredzi un vel pirms kopīga ES regulējuma ieviest to nacionālā līmenī. Latvijas situācijā būtiski šādu regulējumu ieviest visām baltijas valstīm vienlaikus, jo valstu tirgi ir ļoti cieši saistīti.



bottom of page